Nieuwe techniekschool gestart met hulp van Amsterdamse vmbo's

De bestuurders van vier verschillende schoolbesturen in Amsterdam gaan samenwerken om aan het tekort aan technisch geschoolde vakmensen een einde te maken. Dat doen de bestuurders met de oprichting van de nieuwe techniekschool TASC. De nieuwe school start in september 2023 in Amsterdam-Zuidoost. Dat meldt Installatie. 

Het doel van de samenwerking is om ervoor te zorgen dat veel meer vmbo-leerlingen de komende jaren voor een techniekprofiel gaan kiezen. De installatiebranche zit namelijk enorm verlegen om goede vakmensen. De instroom vanuit opleidingen is nu nog relatief laag. Veel nieuwkomers verlaten ook nog eens binnen enkele jaren de branche. Deze trend moet met een goed plan de komende jaren worden omgebogen naar iets positiefs.

Kansen 

De scholen hebben afgesproken om leerlingen warm te maken voor het vak techniek en ze te wijzen op de kansen die TASC biedt. 

Personeelstekort 

Met TASC hopen de besturen het techniekonderwijs in Amsterdam nieuw leven in te blazen. De behoefte aan technisch geschoolde vakmensen is enorm groot. In de regio Amsterdam worden de komende jaren maar liefst 12.000 vakmensen gezocht. Het landelijke tekort in de installatiebranche is nu al meer dan 20.000 vakmensen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk