Normal_restaurant_horeca_bediening

Steeds meer UWV-trajecten en re-integratietrajecten zijn gericht op de horeca. Als gevolg hiervan behalen dit jaar tussen de zeshonderd en negenhonderd mensen hun nieuwe branchediploma van de Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH). Dat meldt Misset Horeca.

“De trajecten van gemeentes en UWV worden vaak ingevuld met branchediploma’s. We zien daarom ook een stijging in het aantal geslaagden voor basiskok en gastheer/gastvrouw”, aldus SVH-directeur Ricardo Eshuis tegen Misset Horeca. Hij verwacht in de nabije toekomst dan ook structureel meer gediplomeerd personeel in de horeca.

Waar er dit jaar zeshonderd tot negenhonderd mensen bekwaam zullen zijn als bedieningsassistent of keukenassistent, stijgt dit naar verwachting naar ongeveer tweeduizend op jaarbasis. 80 procent daarvan is keukenassistent. Zo’n duizend mensen zullen op jaarlijks hun diploma basiskok of gastheer/gastvrouw behalen, denkt Eshuis. Ook hier zijn de verhoudingen scheef. Eshuis vermoedt dat het merendeel van die duizend mensen een diploma als basiskok ontvangt.

Eshuis vreest voor het aantal gediplomeerde bedieningsassistenten, gastheren en gastvrouwen. Want deze lijken onderbelicht. Samen met Koninklijke Horeca Nederland (KHN) doet SVH onderzoek naar de behoeften van horeca-ondernemingen. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids