Normal_stembureau

Onderwijsinstellingen in Rotterdam proberen jongeren het laatste zetje te geven om te gaan stemmen. Om dat doel te bereiken, hebben scholen de studenten op allerlei manieren voorbereid op de verkiezingen, waarbij de motivatie om gebruik te maken van het stemrecht voorop stond. Dat meldt het AD.

Dat onderwijsinstellingen zich inzetten voor de stem van jong volwassenen heeft de maken met de opkomst. Volgens I&O Research blijkt slechts iets meer dan de helft van leeftijdscategorie jonger dan 25 jaar te gaan stemmen. Als in Rotterdam alle 56.000 jongeren gaan stemmen, is dat bij elkaar ongeveer één zetel waard in de Tweede Kamer.

Het onderwijs in Rotterdam doet er daarom alles aan om alle studenten te laten stemmen aanstaande woensdag. Universiteiten, hogescholen en ROC’s hebben de afgelopen tijd aandacht besteed aan de verschillende partijprogramma's en hebben jongeren laten debatteren. Bovendien komt er op zes onderwijslocaties in de stad een stemlokaal. 

Om te voorkomen dat studenten geen tijd hebben om hun stem uit te brengen geeft Inholland de jongeren op 15 maart zelfs een uur vrij. Dat plan kwam van omroep BNN die met het tv-programma De Stembus de school bezocht. Presentor Tim Hofman heeft met de uitzending de studenten van Inholland over de streep getrokken en het belang van stemmen goed weten over te brengen. De school is erg blij met deze ontwikkeling en laat weten de leerlingen die woensdag ook echt gaan stemmen te belonen met taart.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids