Logo_images

Er is een nieuwe vorm van fraude opgedoken op met name roc’s. Studenten hebben tienduizenden euro’s geclaimd doordat zij door een scooterongeval een jaar studievertraging zouden hebben opgelopen. Ze lieten docenten deze valse verklaringen ondertekenen. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

De scooterfraude kwam aan het licht door een melding van een docent van een roc in Flevoland. Hij moest in korte tijd vier keer een verklaring ondertekenen waarin stond dat een mbostudent een jaar studievertraging had opgelopen door een scooterongeluk. Studenten kunnen van de verzekering ruim 16.000 euro krijgen als compensatie voor het salaris dat zij mislopen door de studievertraging.
 
Na waarschuwing hiervoor van het Verbond van Verzekeraars aan verschillende verzekeraars, leverde dit nieuwe fraudemeldingen op. Minimaal tien studenten op vooral roc’s bleken gefraudeerd te hebben met nepclaims. De nepclaims vielen op door spelfouten in de tekst en een opvallend positieve houding ten opzichte van de student. Vaak was er wel sprake van een scooterongeluk, maar had de student geen recht op de hoge vergoeding. Soms waren de ongelukken in scène gezet. 
 
De scholen bleken niet geheel op de hoogte van de te volgen gang van zaken. Een dergelijke verklaring moet worden ondertekend door de directeur van de school in plaats van een docent of medewerker. Roc’s in Flevoland en Noord-Holland zeggen niets te weten van de nepclaims. 
 
In een aantal zaken hebben de verzekeraars geld uitgekeerd aan de studenten. Naar sommige studenten loopt nog onderzoek. Er hangt mogelijk vervolging door de verzekeraars boven hun hoofd. Ze kunnen dan op een zwarte lijst terecht komen, waardoor het lastiger of heel duur wordt om zich te verzekeren.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids