Normal_depressief_gezicht

Amsterdam heeft sinds januari 2015 een stedelijk MBO Jeugdteam voor studenten op het mbo. Doel is ondersteuning jeugdhulp en jeugdgezondheidszorg voor jongeren tussen de 16 tot 23 jaar dichtbij te regelen. In het team zitten jeugdadviseurs, jeugdartsen en jeugdpsychologen. Het MBO Jeugdteam werkt nauw samen met de mbo’s en biedt een laagdrempelige en brede aanpak voor meerdere problemen: van schooluitval tot psychologische hulp bij depressie, of hulp bij faalangst en gezondheid. Dit meldt de gemeente Amsterdam. 

Het Verweij-Jonker instituut is gevraagd om het MBO Jeugdteam te evalueren. De evaluatie is positief. Het voortbestaan van het MBO Jeugdteam wordt door alle belanghebbenden ondersteund, ook studenten zijn tevreden. Wethouder Jeugd Simone Kukenheim: “Ik zie een grote meerwaarde om jeugdhulp op mbo’s aan te bieden, zeker voor studenten van 18+. Zij maken niet zo snel de stap naar ggz-hulp. Onder andere door de kosten van de eigen bijdrage. Terwijl ze wel degelijk hulp nodig hebben.” Gezien het succes wordt het MBO Jeugdteam voortgezet. Donderdag 15 december tekenden de gemeente en de mbo’s een samenwerkingsovereenkomst voor 2 jaar met een optie tot verlenging van één jaar.
 
Over de periode (januari 2015 tot juli 2016) hebben van de 30.000 studenten 3306 studenten zich aangemeld bij het MBO Jeugdteam. Verreweg de meeste van deze studenten (90 procent) worden ondersteund en begeleid door het team, er vinden relatief weinig verwijzingen plaats naar externe hulpverleners. De aangemelde studenten zijn veelal 18+.
 
Jeugdadviseurs behandelden met name problematiek rond schoolverzuim, huisvesting en problemen gerelateerd aan faalangst/sociale vaardigheden. De reden van aanmelding bij de jeugdarts is bijna altijd ziekteverzuim en een verzoek tot advisering bij re-integratie. Jeugdpsychologen zien vooral studenten met depressie, gezinsproblematiek, trauma’s en angstklachten, vaak in combinatie met verzuim.
 
De gemeente zet 1,5 miljoen euro in voor de MBO Jeugdteams. De mbo-instellingen zijn medefinancier.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids