Normal_jongeren2423

Erasmus+ Jeugd gaat de vrijwilligerstak van het Europees Solidariteitskorps coördineren. Dit biedt Nederlandse jongeren een toegankelijke vorm om naar het buitenland te kunnen en organisaties krijgen er een database vol enthousiaste jongeren voor terug. Daarnaast is dit een uitbreiding van de mogelijkheden voor het Europees Vrijwilligerswerk (EVS). Sinds een week zijn er al meer dan 10.000 aanmeldingen binnen gekomen van jongeren voor het Solidariteitskorps. Dit heeft de Europese Commissie bekendgemaakt. Dat meldt Nederlands Jeugdinstituut.

Met het Solidariteitskorps biedt de Europese Unie jongeren de kans om in eigen land of in Europa mee te werken aan projecten die mensen en gemeenschappen helpen en om de Europese onderlinge solidariteit te vergroten. Erasmus+ Jeugd gaat voor het Europees Solidariteitskorps de internationale vrijwilligersprojecten coördineren. Organisaties met internationale vrijwilligersprojecten kunnen via Erasmus+ Jeugd in contact komen met de jongeren die zich als vrijwilliger hebben aangemeld. Erasmus+ Jeugd accrediteert, traint en begeleidt organisaties en jongeren. De Europese Commissie stelt alleen al voor Nederland een half miljoen euro extra beschikbaar voor 2017, bovenop de ruim 2 miljoen die al beschikbaar was voor Europees vrijwilligerswerk.

Erasmus+ Jeugd coördineert het Europees vrijwilligerswerk, ook bekend als European Voluntary Service of EVS. Dit is al 20 jaar een succes en heeft al meer dan 100.000 jongeren de kans gegeven om in het buitenland vrijwilligerswerk te doen, ongeacht opleiding of achtergrond. Het belangrijkste doel van Erasmus+ Jeugd is dat elke jongere de kans moet krijgen om een buitenlandse interculturele ervaring op te doen, óók als zij niet op een school of universiteit zitten.

Naast het Europees Vrijwilligerswerk biedt Erasmus+ Jeugd internationale mogelijkheden voor jongerenuitwisselingen, jongerenwerkers, structurele partnerschappen en de samenwerking tussen jongeren en beleidsmakers. Daarmee is Erasmus+ Jeugd de grootste Europese subsidieverlener voor jongerenprojecten. Erasmus+ Jeugd valt onder het Nederlands Jeugdinstituut en is onderdeel van het programma Erasmus+ van de Europese Commissie. Hier valt ook Erasmus+ Onderwijs en Training onder, het programma dat jongeren de mogelijkheid biedt om naar het buitenland te gaan met hun onderwijsinstelling: van basisschool tot universiteit, van mbo tot volwassenen educatie.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids