Normal_gereedschap_techniek_hamer_tang

Scholen mogen leermiddelen voorschrijven, maar niet op welke wijze de student deze leermiddelen verkrijgt. Deze conclusie staat in een brief van de minister Bussemaker van Onderwijs die gisteren aan de Tweede Kamer is gestuurd. Met deze brief reageert de minister op een motie die SP-Kamerlid Jasper van Dijk indiende tijdens het debat over het wetsvoorstel kwaliteitsaspecten mbo op 29 september. Dit meldt de MBO Raad.

De brief van de minister zet het juridische kader uiteen. De conclusie van een analyse van de wetgeving is dat de wetgever met artikel 8.1.4 van de Wet Educatie en Beroepsonderwijs (WEB) niet beoogd heeft te regelen dat het onderwijs voor mbo-studenten of hun ouders geheel gratis zou zijn. Scholen mogen de inschrijving niet afhankelijk maken van een andere bijdrage dan het wettelijk les- of cursusgeld. Dit betekent dat zij hun studenten niet kunnen verplichten tot de betaling van een geldbedrag, op straffe van het weigeren van de inschrijving.

De studenten moeten wel zelf de onkosten voor een aantal onderwijsbenodigdheden dragen. Scholen mogen leermiddelen voorschrijven, maar mogen niet voorschrijven op welke wijze de student deze verkrijgt. Als scholen deze materialen zelf verstrekken, mag hiervoor een eigen bijdrage worden gevraagd, maar de school mag de student niet verplichten deze materialen af te nemen bij de school. Studenten kunnen deze (leer)middelen zelf (nieuw of tweedehands) aanschaffen of lenen.

De MBO Raad is blij met dit antwoord van de minister. De vraag of scholen van studenten mogen verwachten dat zij zelf ook onderwijsbenodigdheden aanschaffen, speelt al langere tijd. De discussie wordt telkens opnieuw aangewakkerd door klachten van studenten die binnenkomen bij onder meer de JOB. Het bemoeilijkte het overleg tussen MBO Raad en JOB over een gezamenlijke handreiking voor scholen en studenten over dit onderwerp. De MBO Raad hoopt dat de duidelijkheid die deze brief creëert de weg vrij maakt voor het overleg met JOB over een nog te ontwikkelen handreiking  schoolkostenbeleid.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids