Normal_copyright_stockfreeimages_oudere_student_langstudeerder_studie_lezen_boeken_cursus_thuisstudie

Scholen die mbo-studenten aanmoedigen om een mbo-diploma op een hoger niveau te halen, worden daarvoor beloond. Minister Bussemaker trekt in totaal 12 miljoen euro uit voor mbo-instellingen die relatief veel studenten hebben die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken. Dit meldt Rijksoverheid.

Alle scholen krijgen geld om studenten die op een laag niveau starten verder te helpen. Bij de scholen die extra geld krijgen is het aandeel ongediplomeerde studenten en laagopgeleiden onevenredig groot: meer dan 20 procent. Veelal gaat het om instellingen in of bij grote steden.

De 12 miljoen euro wordt ingezet voor studenten die langer in het mbo verblijven omdat ze switchen van opleiding of instelling, de opleiding hebben onderbroken, stapelen, of om andere redenen langer dan gebruikelijk op school zitten. “De scholen die deze studenten de kans geven om zich te ontwikkelen verdienen extra steun’’, aldus de minister. “Zij nemen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en worden hiervoor beloond.’’

Het geld is voor de periode 2017-2019. Elk jaar wordt opnieuw bekeken welke scholen recht hebben op het geld. Het extra geld maakt deel uit van het Actieplan Gelijke Kansen. Minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker komen later deze maand, samen met andere betrokken partijen, met een brede aanpak om kinderen gelijke kansen te geven in het onderwijs, ongeacht hun achtergrond en het opleidingsniveau van hun ouders.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids