Minister Wiersma leert veel van zijn oude middelbare school in Franeker

Minister Wiersma (van Primair en Voortgezet Onderwijs) maakte maandag een kleine tour door Friesland langs basis- en middelbare scholen. De scholen proberen alle leerlingen gelijke kansen te geven. Dat is precies hoe minister Wiersma het ook graag ziet. Dat meldt het Friesch Dagblad. 

Minister Wiersma loopt door de gangen van zijn oude middelbare school, het CSG Anna Maria van Schurman (AMS) in Franeker. “Er is helemaal niets veranderd. Het zijn nog dezelfde kluisjes, er wordt alleen niet meer gerookt.” Het AMS wordt gezien als de voorloper van het aanbieden van activiteiten en onderwijs waardoor de kansenongelijkheid van kinderen wordt verkleind.

School & Omgeving 

Onlangs lanceerde Wiersma het programma School & Omgeving. Met dit programma kunnen de deelnemende scholen aan leerlingen extra activiteiten en begeleiding aanbieden. De gedachte hierachter is dat leerlingen zich niet alleen ontwikkelen door de lesstof in de klas. Het aanbieden van extra activiteiten en begeleiding kan ervoor zorgen dat talenten tot bloei komen en dat er gelijke kansen ontstaan.

Gelijke Kansen Alliantie 

Wiersma tekende na de opening de Gelijke Kansen Alliantie. Met deze Alliantie doen bestuurders de belofte dat alle kinderen in het basisonderwijs in de gemeente dezelfde kansen moeten hebben om hun talenten te ontwikkelen.

Talentonderwijs-GROW

Op het AMS krijgen de leerlingen hier ook een kans voor met het Talentonderwijs-GROW. Dit onderwijsprogramma bestaat uit acht verschillende modules, variërend van moderne technologie tot koken. De leerlingen volgen twee weken een module en maken uiteindelijk de keuze welke module favoriet is. 

Einstein Class 

Naast het Talentonderwijs biedt het AMS de Einstein Class. Deze onderwijsvorm helpt kinderen met autisme of kinderen die moeite hebben met het verwerken van informatie. Een combinatie van onderwijs en zorg. In de Einstein Class is er aandacht voor de leerlingen in een prikkelarme omgeving met een duidelijke structuur. 

Stagiair Nils wil anderen ondersteunen in de Einstein Class, maar hij vraag ook aandacht van de minister. Hij reikt de minister een 11-punten plan aan om ervoor te zorgen dat er geen kinderen meer thuis blijven zitten. Minister Wiersma heeft belooft om hiernaar te kijken. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk