Normal_roc_leiden_bij_lammenschans

In augustus werd bekend dat ROC Leiden de dertien oud-bestuurders aansprakelijk stelt voor een schade van 40 miljoen euro. De Haagse rechtbank buigt zich vandaag voor het eerst over de claim van de mbo-instelling. Dat meldt het Leidsch Dagblad.

Op de eerste zittingsdag wordt uitsluitend een administratieve formaliteit afgehandeld. Het is mogelijk dat de rechtbank besluit de zaak niet in Den Haag af te handelen omdat één van de gedaagden – de voormalige Leidse wethouder Tjeerd van Rij – daar zelf rechter is.

Vorig jaar kwam de mbo in financiële problemen door dure nieuwbouw en risicovolle financiële constructies om die nieuwbouw te kunnen betalen. De oud-bestuurders werden door het roc in februari al aansprakelijk gesteld voor de geleden schade. De bestuurders worden niet vervolg door justitie omdat ze strafrechtelijk niets verkeerd hebben gedaan. Een commissie concludeerde dat de schoolleiding onverantwoorde risico's heeft genomen. Het ROC Leiden heeft daarom in augustus een kort geding ingediend. Naar verwachting gaat deze procedure jaren duren.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids