Logo_navu_logo_rgb-apr2015-300-p-1

Stichting Nationaal Vakexamen Uitvaartzorg (NaVU) heeft de eisen aan leerbedrijven voor het Nationaal Vakdiploma Uitvaartzorg vastgesteld. Ook de eisen voor de praktijkbegeleiders zijn nu bekend. Daarmee zijn alle onderdelen voor het vakdiploma vastgesteld. De NaVU is per 1 juli 2016 de samenwerking aangegaan met opleidingsinstituut SOVO, die het examenbureau verzorgd. Dit meldt stichting NaVU.

Een leerbedrijf heeft een belangrijke functie binnen het vakexamen. Het leidt kandidaten op tijdens de praktijkstage voor het vakexamen. Volgens de nu vastgestelde eisen moet een leerbedrijf zorgen voor een veilige en inspirerende omgeving en voldoende tijd, ruimte en middelen beschikbaar stellen voor de praktijkstage. Ook moet het bedrijf in staat zijn om deskundige begeleiding te bieden via praktijkbegeleider bij het uitoefenen van de dagelijkse taakvoering. Met deze eisen waarborgt de NaVU de kwaliteit van de opleiding van de kandidaat. Een compleet overzicht van de eisen is te vinden op de site van de NaVU.

Zodra de eerste leerbedrijven bekend zijn, starten de praktijkstages en kan aan het stageverslag worden gewerkt. Begin 2017 kunnen naar verwachting de eerste theoretische examens worden afgelegd.

Niet alleen scholen en leerlingen hebben belang bij de erkenning van leerbedrijven. Ook bedrijven zelf kunnen hier voordeel van hebben van registratie als erkend leerbedrijf. Door de aanwezigheid van gemotiveerde kandidaten in het bedrijf hebben erkende leerbedrijven de ervaring dat ook het eigen, vaste, personeel scherp en gemotiveerd blijft. Met het opleiden van kandidaten wordt daarnaast (maatschappelijke) betrokkenheid en aandacht voor kwaliteit getoond. Opdrachtgevers en klanten waarderen dit. Door zich als leerbedrijf te registeren zorgt een onderneming ervoor dat nu en in de toekomst vakmensen in de uitvaartzorg werkzaam zijn, stelt stichting NaVU.

Ondernemingen kunnen zich aanmelden via het ‘aanmeldingsformulier leerbedrijf’. Dit formulier is te vinden op www.navu.nl/leerbedrijf. Indien een onderneming voldoet aan de eisen, wordt zij een leerbedrijf. Na de eerste stageperiode bekijkt het examenbureau NaVU, of de onderneming definitief geschikt is als leerbedrijf.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids