Normal_vlag_duitsland

Er moet een verdrag komen tussen Nederland en Duitse deelstaten in de grensregio over de erkenning van vakdiploma's. Dat zegt gedeputeerde Eddy van Hijum van provincie Overijssel in het FD. De erkenning van mbo-diploma's zou de werkgelegenheid en regionale economie in de grensgebieden ten goede komen. Dit meldt provincie Overijssel.

Zowel Nederland als de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen willen graag samenwerking om de arbeidsmarkt en economie in de grensregio te bevorderen. In de praktijk loopt deze grensoverschrijdende samenwerking nog tegen obstakels aan. Vooral de erkenning van Nederlandse mbo-diploma's in Duitsland verloopt moeizaam.

Van Hijum stelt voor om afspraken te maken over een automatische wederzijdse erkenning van vakdiploma's. Dit zou flink schelen in kosten want werkzoekenden hoeven dan geen individuele trajecten te doorlopen.

Automatische erkenning lost echter niet alle problemen op. De eisen voor kwalificaties en beroepsuitoefening zijn in Duitsland vaak strenger dan in Nederland. Nederlandse diploma's worden daardoor vaak niet erkend of lager ingeschaald. Daarom stelt Van Hijum voor om te beginnen met opleidingen waaraan in de grensregio's grote behoefte is en waarbij al wordt samengewerkt, zoals opleidingen in de zorg & welzijn en techniek.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids