Normal_diploma_certificaat

Leerbedrijven zijn erg tevreden over het niveau van een mbo-student wanneer deze afgestudeerd is. Dit blijkt uit onderzoek van SBB naar de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt. Op Prinsjesdag presenteerde de regering in de Rijksbegroting een nieuwe indicator die gebaseerd is op de positieve uitkomsten van dit onderzoek. Dit meldt SBB.

Vakkennis en beroepsvaardigheden van de mbo'ers worden door 76 procent van de erkende leerbedrijven als goed tot zeer goed beoordeeld. Over de omgang met collega’s en leidinggevenden (88 procent) en de bereidheid om zich in te zetten voor het bedrijf (87 procent) zijn de leerbedrijven nog meer tevreden. Taal- en rekenvaardigheden (62 procent) scoren iets minder.
 
Het onderzoek werd uitgevoerd op verzoek van het ministerie van onderwijs naar aanleiding van de motie van Tweede Kamerlid Karin Straus. Zij pleitte hierin voor het opnemen van een indicator voor de tevredenheid van werkgevers met de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt in de Rijksbegroting. Voor het onderzoek zijn 30.000 erkende leerbedrijven benaderd. Zij konden hun ervaringen met recent afgestudeerde mbo-studenten op zeven aspecten beoordelen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids