Normal_recht_rechtzaak_rechtsgebouw

ROC West-Brabant hoeft niet mee te werken aan digitaal onderzoek naar de herkomst van de seksvideo van Chantal uit Werkendam die via het ip-adres van de school online werd verspreid. Dat heeft de rechter in Breda zojuist bepaald. Chantal wilde via een kort geding de medewerking van de school afdwingen om te achterhalen wie precies de video heeft gepubliceerd. De rechter oordeelt echter dat de privacy van de leerlingen van de mbo-school zwaarder weegt dan het individuele belang van het meisje. Dit meldt Brabants Dagblad.

Uit gegevens die door Facebook waren vrijgegeven, bleek eerder dit jaar dat het filmpje vanaf een computer op het Florijn College, onderdeel van ROC West-Brabant, online waren gezet. Om precies te weten wie de video heeft gepubliceerd is inzage in de inloggegevens op het computersysteem nodig maar de school wilde daar niet aan mee werken. Volgens de school botst de eis van onbeperkte toegang tot het systeem met de plicht van de school om de privacy van leerlingen en medewerkers te beschermen. De rechter heeft de school hierin nu gelijk gegeven.

Volgens de rechter is het niet aannemelijk dat er geen andere manieren zijn om de identiteit van degene die het filmpje plaatste te achterhalen. Het strafrechtelijk onderzoek ligt op dit moment stil, aldus Chantal. Dit onderzoek kan echter nog steeds voor opheldering zorgen omdat de beschikbare computergegevens toegankelijk blijven voor onderzoek.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids