Normal_huiswerk__begeleiding__uitleg__studenten__vo__mbo__hbo__docent

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met een wet die roc's verbiedt om studenten met de juiste diploma's te weigeren. De wet regelt de toelating en geeft roc’s voortaan de mogelijkheid om een bindend studieadvies te geven. De Algemene Onderwijsbond(AOb) is blij met de wet. Nu konden roc's studenten vrij makkelijk afwijzen met een brief na een intakegesprek. Dat meldt AOb.

Studentenorganisatie JOB kreeg dit jaar 69 klachten binnen van studenten die zonder goede reden werden geweigerd. Volgens de studentenorganisatie weigeren roc's vooral kwetsbare studenten met financiële motieven. Met de nieuwe wet ligt de zorgplicht bij de mbo's. Wanneer de onderwijsinstellingen iemand afwijzen, moeten ze zelf een passende andere opleiding vinden of met oplossingen komen voor begeleiding. “Mbo-scholen lieten eigenlijk werk liggen, omdat het niet duidelijk bij wet geregeld was. Nu wel, al hadden instellingen dat werk natuurlijk al lang moeten doen”, stelt AOb-bestuurder mbo Tamar van Gelder. In de wet is ook het bindend studieadvies opgenomen. Van Gelder legt uit dat er daarmee heldere kaders en definities zijn voor het personeel wanneer zij een student van de opleiding mogen sturen.

De MBO Raad staat niet achter de wet en vindt de wet disproportioneel. De raad vindt een wet niet nodig, omdat er 150 klachten per jaar zijn op 160.000 studenten die zich inschrijven. Volgens Ton Heerts, voorzitter van de MBO Raad, zorgt de wet niet voor oplossingen en gaat het voorbij aan de professionaliteit van de medewerkers in de school.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids