Normal_robot__2_

De toenemende automatisering zorgt ervoor dat veel huidige studenten over twintig jaar geen baan meer hebben in de studierichting die zij nu volgen. Vooral in het mbo wordt veel werk op termijn overgenomen door computers en robots. Dit meldt RTL Nieuws.

Deze gegevens komen van Deloitte, dat een Brits onderzoek hierover heeft vertaald naar de Nederlandse arbeidsmarkt. Uit hun berekeningen blijkt dat er momenteel 286.000 studenten bezig aan een studie die hen in de toekomst waarschijnlijk geen werk oplevert. Over 20 jaar zullen twee tot drie miljoen banen zijn verdwenen, voorspelt Deloitte.
 
Vooral mbo'ers zullen deze trend gaan voelen. 42 procent van hen doet momenteel een studie voor werk dat in de toekomst vermoedelijk niet meer bestaat. Vooral in de administratie en in de zorg verwachten onderzoekers dat veel werk overgenomen zal worden door robots en computers.  
 
De voorspelde percentages hierin voor het hbo (bijna 20 procent) en het universitair onderwijs (ruim 10 procent) liggen lager. Per opleiding zijn er echter grote verschillen. Een student heeft de meeste kans op een baan over 20 jaar met de studies informatica, fysiotherapie en lerarenopleidingen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids