Normal_koe_kalveren

De GGD Brabant Zuidoost roept op geen huizen, scholen of kinderdagverblijven meer te bouwen in de buurt van veehouderijen. Die oproep doet de GGD Brabant Zuidoost naar aanleiding van het onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) naar gezondheid en veehouderij. Dit meldt Eindhovens Dagblad.

Tijdens een informatiebijeenkomst over gezondheid en veehouderijen vorige week in Asten bleek dat de GGD van mening is dat nieuwe huizen, scholen of kinderdagverblijven niet meer gebouwd moeten worden in de buurt van veehouderijen. Districtsmanager Pim Lamers van de GGD en onderzoeksleidster Kitty Maassen van het RIVM pleiten voor het nemen van directe maatregelen. Zij willen vervolgonderzoek niet meer afwachten. Welke maatregelen precies genomen moeten worden, laat de GGD over aan de politiek.
 
Uit het onderzoek van RIVM blijkt dat mensen die dicht in de buurt wonen van een intensieve veehouderij vaker last hebben van hoesten, piepende adem en andere luchtwegklachten. Hun longfunctie neemt met 2 tot 5 procent af. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids