Normal_collegezaal__studeren__leeg__daling__universiteit__hbo__hoger_onderwijs

De continuïteit van het middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs wordt niet bedreigd door te hoge huisvestingskosten en in de afgelopen jaren is er geen verschuiving te zien van uitgaven voor personeel naar huisvesting. Dit meldt de Inspectie van het Onderwijs.

Deze conclusies trekt de Inspectie van het Onderwijs op basis van onderzoek naar huisvestingskosten in 2013 en 2014. Ze staan in het rapport ‘Huisvesting in mbo, hbo en wo’ dat vandaag door minister Bussemaker van Onderwijs naar de Tweede Kamer is gestuurd. Aanleiding voor het onderzoek waren grote investeringen in het mbo en hoger onderwijs en de daaraan verbonden mogelijke financiële risico’s. Recente voorbeelden hebben laten zien dat de impact van met huisvesting samenhangende risico’s groot kan zijn.
 
Daarnaast trekt de onderwijsinspectie nog enkele andere conclusies. Instellingen zouden er goed aan doen om hun huisvestingsplannen (investering én financiering) gedetailleerd en transparant te melden, voordat zij contractuele verplichtingen aangaan. De inspectie kan eventuele risico’s van investeringen in huisvesting dan sneller signaleren. Daarnaast zouden instellingen een goed onderbouwd beeld kunnen schetsen van de ontwikkeling van de studentaantallen in de jaarstukken. Ook dit kan de inspectie helpen bij het inschatten van risico’s bij beslissingen over vastgoed. Als laatste noemt de inspectie dat vastgoed vaak over zeer lange periodes wordt afgeschreven (tot wel 60 jaar). Dit kan het risico van tussentijdse waardedaling vergroten bij herfinanciering.
 
De Inspectie van het Onderwijs houdt financieel toezicht op de bekostigde onderwijsinstellingen. Ze kijkt daarbij of de financiële continuïteit op termijn gewaarborgd is en of de uitgaven van de instellingen rechtmatig en doelmatig zijn.
 
© Nationale Onderwijsgids