Normal_techniek__mbo__hbo__uni__samenwerken__studenten__elektrisch

Volgens Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) en CNV Jongeren zijn weinig mbo-instellingen duidelijk tegenover aanstaande studenten over het arbeidsmarktperspectief van een opleiding. De meeste opleidingen verstrekken hierover geen of nauwelijks informatie, meldt JOB. 

JOB en CNV Jongeren onderzochten de 100 populairste mbo-opleidingen. Uit hun onderzoek blijkt dat er bij de meeste opleidingen geen informatie wordt verstrekt over de kansen op de arbeidsmarkt. Het model Studie en Cijfers wordt niet gebruikt, terwijl in dit model baankansen voor studenten beschreven staan naast studententevredenheid en stagemogelijkheden. Mbo-instellingen zijn verplicht om aanstaande studenten goed voor te lichten. Hoe een school dit aanpakt mogen ze zelf bepalen. Hierdoor is het lastig om mbo-instellingen te vergelijken. Ook binnen de mbo's worden verschillende voorlichtingsvormen gehanteerd. 
 
CNV Jongeren vindt dat vanuit de belangrijke maatschappelijke verantwoordelijkheid van mbo's zij hun studenten zo goed en volledig mogelijk moeten informeren over de opleidings-, en stagemogelijkheden en baankansen. Volgens voorzitter Hietkamp is het niet de bedoeling dat er straks jongeren thuis op de bank komen te zitten vanwege verkeerde voorlichting over de arbeidsmarkt.  
 
JOB en CNV Jongeren roepen de minister op om een onderzoek te starten naar de naleving van de zorgplicht arbeidsmarktperspectief. Daarnaast willen zij dat de minister optreedt tegen mbo-instellingen die bewust niet voldoen aan hun zorgplicht en studenten onnodig verkeerd informeren.
 
© Nationale Onderwijsgids