Normal_studenten_klas_lokaal_les

De uitgaven voor door de overheid bekostigde onderwijsinstellingen zijn tussen 2004 en 2014 toegenomen met 3,6 miljard tot een totaal van 33,4 miljard euro. Deze toename komt vooral door de groei van het aantal studenten en door hogere loonkosten. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vooral in het hoger onderwijs is het aantal studenten gegroeid. Niet alleen is het aantal jongvolwassenen  toegenomen sinds 2004, van die groep volgt bovendien een steeds groter deel een opleiding. In de periode 2004-2014 is het aantal studenten in het hoger onderwijs gestegen met 28 procent, terwijl het aantal jongvolwassenen toenam met 7,2 procent.
 
Ook in het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs was er een toename van het aantal leerlingen. In het basisonderwijs nam het aantal kinderen juist af, doordat de geboorteaantallen vanaf 2000 begonnen te dalen. Die daling zorgde ervoor dat 0,4 miljard euro minder naar het basisonderwijs ging. 
 
De toegenomen uitgaven per leerling/student verhoogden de totale onderwijskosten met 445 miljoen euro. Hiervan komt 411 miljoen voor rekening van gestegen loonkosten, de verdere stijging betreft materiële kosten. Twee tegengestelde bewegingen bepaalden de ontwikkeling van de loonkosten. Doordat deze per vte stegen, namen de totale loonkosten toe met 4,2 miljard euro, voor alle onderwijssoorten tezamen. Omdat er echter minder personeel (in vte’s) per leerling/student werd ingezet, daalden de onderwijsuitgaven met 3,8 miljard euro. Het gaat hierbij om zowel onderwijzend als niet-onderwijzend personeel, hiertussen is geen onderscheid gemaakt.
 
De daling van het aantal werknemers (gemeten in vte’s) per leerling tussen 2004 en 2014 had het grootste financiële effect in het basis- en het voortgezet onderwijs, namelijk 1,2 miljard euro. Dat effect speelde tussen 2009 en 2014, toen het aantal werknemers in het basisonderwijs met 11 procent en in het voortgezet onderwijs met 4 procent afnam. In diezelfde periode daalde het aantal basisschoolleerlingen met 6 procent en steeg het aantal middelbare scholieren met 5 procent.
 
© Nationale Onderwijsgids