Normal_bussemaker

Minister Bussemaker van Onderwijs wil dat extra onderzoek gedaan wordt naar discriminatie van allochtone studenten die op zoek moeten naar een stageplaats. De bewindsvrouw reageert daarmee op het onderzoek van het Kennisplatform Integratie en Samenleving van het Verwey-Jonker instituut. Daaruit bleek dat meisjes met een hoofddoek en jongens met een Marokkaanse achtergrond vaak moeite hebben om een stageplek te vinden. Dat meldt de NOS. 

"De eerste signalen uit dit onderzoek zijn zorgelijk", zegt Bussemaker. "Ze laten zien dat negatieve beeldvorming en discriminatie voor een grote groep jongeren nog steeds een drempel vormen bij het vinden van een stageplaats."

Bussemaker vindt het belangrijk dat werkgevers en scholen stagiairs beter begeleiden, omdat een stage dé springplank is naar een baan. Zij wijst erop dat het kabinet al met gemeenten en scholen samenwerkt om de arbeidsmarktpositie van allochtone jongeren te verbeteren.

Uit het onderzoek van het Verwey-Jonker instituut blijkt bovendien dat uiterlijk een doorslaggevende rol speelt. "Meiden die een hoofddoek dragen blijken minder gewenst voor functies met veel klantcontacten, omdat vooral commerciële bedrijven zeggen dat een hoofddoek niet aansluit bij de uitstraling van het bedrijf", aldus onderzoekster Eva Klooster van Verwey-Jonker.

© Nationale Onderwijsgids