Normal_examen__rekenen__rekentoets__leerlingen__eindexamen

De Inspectie van het Onderwijs wil een beeld krijgen van de kwaliteit van het generieke rekenonderwijs in het mbo. Dit in verband met de invoering van het centraal examen rekenen. Om een beeld te krijgen voert de inspectie een inventariserend onderzoek uit. Dat meldt de Onderwijsinspectie. 

De inspectie wil niet alleen een beeld krijgen van de kwaliteit van het generieke rekenonderwijs, ook kijkt de inspectie hoe instellingen sturen op de kwaliteit van het generieke rekenonderwijs en de examenresultaten van generiek rekenen. De inspectie voert het inventariserende onderzoek uit bij instellingen waar de inspectie de Staat van de Instelling opmaakt. Er wordt alleen gekeken naar de rekenresultaten van niveau 2, 3 en 4. De entree-opleiding blijft hierbij buiten beschouwing.

De resultaten van het onderzoek worden niet meegenomen in het oordeel over het onderwijsproces op het niveau van de steekproefopleiding en ook niet in het oordeel over de kwaliteitsborging op instellingsniveau. De inspectie zal de uitkomst vermelden in de Staat van het Onderwijs 2015/2016. Hierbij zal de inspectie niet ingaan op specifieke instellingen.

Vanaf het studiejaar 2015/2016 moeten studenten in mbo-4 het centraal examen Rekenen afleggen. Voor studenten in de entreeopleiding, mbo-2 en mbo-3 is dit verplicht vanaf het volgende studiejaar. Dit schooljaar en de komende schooljaren telt het resultaat van het examen nog niet mee voor het behalen van het diploma. 

© Nationale Onderwijsgids