Normal_docent

Er zijn steeds meer mensen die een cursus Nederlands willen volgen. Om het tekort aan docenten op te lossen, biedt mbo-school Scalda haar docenten de opleiding ‘Nederlands als tweede taal’ aan. Dat meldt PZC. 

Inmiddels volgen al veertien docenten een opleiding om les te geven aan anderstaligen. Dit is nodig, want inburgeringsklassen zitten overvol terwijl docenten die de cursus kunnen geven bijna niet in Zeeland zijn te vinden. Sinds juni komen er steeds meer cursisten bij. Het zijn er ondertussen al bijna 400, drie keer zoveel als ruim een halfjaar geleden.

De lessen worden verzorgd door leraren die de opleiding tot docent in het basisonderwijs gevolgd hebben. “Zij zijn in principe uitermate geschikt om de lessen te verzorgen, maar met de opleiding bieden we ze goede tools. Dat geeft houvast”, zegt Mirjam van Schoonhoven, teamleider van het College voor Educatie van Scalda. Veel docenten die de opleiding volgen, werken deels ook nog op basisscholen. “Daar kunnen ze hun nieuwe kennis ook inzetten."

Trouw meldde vorige week dat het aantal mensen dat wil lesgeven in Nederlands als tweede taal is flink toegenomen. Volgens de krant zitten de opleidingen Nederlands als tweede taal overvol en was er nog nooit zo veel vraag naar een cursusplek. De stijging zou komen door de toename van het aantal vluchtelingen en de krappe arbeidsmarkt voor basisschoolleerkrachten.

© Nationale Onderwijsgids