Normal_verpleegkunde_zorgpersoneel_

Om dreigende tekorten tijdig op te vangen zouden meer jongeren een studie moeten volgen in zorg en welzijn. Nu is de instroom van studenten in hbo-opleidingen en een aantal pedagogische mbo-opleidingen te laag. Uit het rapport Arbeid in Zorg en Welzijn, Jeugdzorg en Kinderopvang 2015 blijkt dat over twee tot vijf jaar de vraag naar dit soort personeel al groter zal zijn dan de aanwas. Dat meldt Skipr.

De afgelopen tijden waren er juist overschotten op de arbeidsmarkt, maar deze worden volgens het rapport opgevolgd door tekorten. Op de korte termijn zal de vraag naar zorgpersoneel weer toenemen. Over twee jaar dreigt al een tekort een medewerkers op hbo-niveau. Over vijf jaar gaan relatief veel medewerkers met pensioen en moeten lege plekken opgevuld worden, waardoor de vraag naar medewerkers het grootst zal zijn.

Door de tekorten aan stageplekken in de zorg hebben sommige opleidingen bewust een numerus fixus ingevoerd, waardoor de instroom van studenten werd beperkt. Het rapport pleit ervoor dat opleidingen naast het vergroten van de instroom hun curricula aanpassen aan de vaardigheden en competenties die straks gevraagd worden. Daardoor worden de doorgroeimogelijkheden en wendbaarheid van werknemers vergroot.

Volgens staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid zijn er al een aantal maatregelen genomen of worden nog in werking gezet. Zo is het Stagefonds Zorg opgericht, dat werkgevers meer ruimte geeft door begeleiding te vergoeden. Door dit fonds zou het aantal stageplaatsen voor hbo-verpleegkundigen tussen 2008 en 2015 bijna verdubbeld zijn. Ook het aantal gerealiseerde stageplaatsen zou daarmee harder zijn gestegen dan het aantal studenten. Van Rijn maakt voor 2016 weer 112 miljoen euro beschikbaar voor het stagefonds.

© Nationale Onderwijsgids