Normal_groepsfoto

De opleiding Maatschappelijke zorg van het ROC van Twente Vandaag heeft 20 jonge bewoners (18-22 jaar) van azc Borne uitgenodigd op de school. 25 tweedejaarsstudenten van deze opleiding hadden in het kader van hun opleiding voor hen een activiteitendag georganiseerd met als thema ‘Uitwisseling’. Dat meldt ROC van Twente.

Docent Harriët Bergsma vertelt: “De opleiding Maatschappelijke zorg richt zich op verschillende doelgroepen in de samenleving. Inmiddels zijn asielzoekers voor ons ook een belangrijke doelgroep geworden; het is heel waarschijnlijk dat onze studenten in hun toekomstige beroep met hen in aanraking komen. De studenten gaven aan graag met hen in contact te komen en iets voor hen te willen organiseren. Daarop ben ik gaan bellen met het dichtstbijzijnde azc in Borne en die waren direct enthousiast.”

In overleg werd gekozen voor jongeren vanaf 18 jaar in het azc. Die hebben dezelfde leeftijd als de studenten en hebben nauwelijks activiteiten. Vluchtelingen die na hun achttiende hier komen, hebben namelijk geen recht op onderwijs en mogen ook nog niet werken. Dit initiatief biedt hen de mogelijkheid om in contact te komen met leeftijdsgenoten en deel te nemen aan activiteiten. Op verzoek van de medewerkers van het azc is ervoor gekozen om de activiteiten op het ROC plaats te laten vinden, zodat de jongeren kennis maken met een onderwijsinstelling in Nederland.

De activiteiten moesten aansluiten bij de module ‘begeleiden van muzisch-ludische activiteiten’, oftewel activiteiten gericht op drama, beeldend vormen, muziek en sport en spel. Het leeraspect voor de studenten is dat ze hierbij methodisch te werk gaan en het creatief proces van deelnemers kunnen benoemen.

Het was voor de studenten een echte uitdaging om iets te bedenken en te organiseren voor een relatief onbekende doelgroep. “We wisten niets over hun school- en sportniveau en hun cultuur. Wat voor ons normaal is, kan voor deze jongeren heel ongebruikelijk zijn. Een groep studenten heeft de wensen van de doelgroep vakkundig in kaart gebracht na een aantal persoonlijke gesprekken bij het azc kregen we goede tips en is het ons gelukt”, aldus een student. 

© Nationale Onderwijsgids