Normal_bouwvakker_bouw_bouwpersoneel

Jarenlang waren leerlingen nauwelijks te plaatsen bij bedrijven, omdat er te weinig werk was. In het zuiden en westen van Nederland vinden leerlingbouwvakkers weer makkelijker een leerwerkplek. In het noorden en oosten is dit nog steeds lastig. Volgens Peter Postma, voorzitter van de vakgroep Opleidingsbedrijven van Bouwend Nederland, zijn de verhoudingen in het vakonderwijs omgeslagen. Dat meldt Cobouw.

Doordat het voor jongeren erg moeilijk was om een baan te vinden in de bouw, is het aantal jongeren dat voor een opleiding in die richting kiest flink teruggelopen. Gevolg hiervan is dat er nu bijna meer leerwerkplekken zijn in bepaalde regio's in Nederland dan leerlingen. Volgens Postma is het verslechterde imago van de bouw een groot struikelblok voor het voor de toekomst van de sector gewenste herstel van de instroom.

De voorzitter denkt dat het lastig is om de instroom de komende jaren weer omhoog te krijgen. Dit komt vooral omdat de bouw de afgelopen jaren veel negatief in het nieuws is geweest. “Nu is er weliswaar meer goed nieuws, bijvoorbeeld dat de woningbouw opknapt, maar dan volgt een dag later weer slecht nieuws”, zegt Postma. Het beeld zou te wisselend zijn om bij jongeren en hun ouders veel vertrouwen te wekken. 

© Nationale Onderwijsgids