Normal_groente

In september gaat in Vlaardingen een nieuwe mbo-opleiding voedseltechnologie van start aan de Food Inspiration Academy (FIA). Dit is een initiatief van bedrijfsleven, overheid en onderwijs. Het unieke aan de academie is dat het wordt geïntegreerd in een bedrijf. De mbo-opleiding voedseltechnologie gaat al in september van start. Mogelijk volgend jaar start ook de hbo-opleiding. Deze academie moet het aantrekkelijk maken voor studenten om in de voedselindustrie te gaan werken. Dit meldt de gemeente Vlaardingen. 

Bedrijven in de levensmiddelentechnologie hebben veel vraag naar goed opgeleid personeel. Maar op het moment is er nog geen specialistische opleiding die het personeel hiervoor biedt. Alleen Leeuwarden heeft sinds kort een opleiding die lijkt op de beoogde FIA. Wat de FIA extra bijzonder maakt, is de directe verbinding met de praktijk. “De school wordt ondergebracht bij Steensma Bakery Ingredients. Er wordt lesgegeven op de werkvloer. Het onderwijs is sterk praktijk gericht met lerend werken en werkend leren”, vertelt Anton Oijen van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie. Geschat wordt dat er in de regio tot aan 2022 jaarlijks honderd werknemers op mbo-niveau en twintig op hbo-niveau nodig zijn.

Eén van de partners in het project is de gemeente Vlaardingen. Wethouder Ruud de Vries zegt over de academie: “De komende jaren ontstaat een tekort aan voedseltechnologen in de regio. Jongeren hebben behoefte aan werk en opleidingen die uitzicht bieden op nieuwe banen. De initiatiefnemers van de FIA willen in deze vraag voorzien.  Een inspirerende plek met een proeffabriek en een testcentrum voor iedereen die wil kennismaken met de foodsector.” Dertien bedrijven uit de regio hebben toegezegd bij te dragen aan de inhoud en inrichting van de opleiding.

© Nationale Onderwijsgids