Stroom, Drinkwater, Waterdruk

GRONINGEN - Een groep deelnemers van het Groningse Alfa College heeft met een uitvinding waarmee ze stroom uit drinkwater kunnen winnen een plaats bemachtigd in de tweede ronde van de prestigieuze Intel Business Challenge. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

De jongeren hebben een apparaat ontwikkeld dat waterdruk omzet in elektriciteit, de zogenaamde 'green aquatic power station'. Het kan in huis achter de watermeter worden geïnstalleerd. Als water vanuit het waterbedrijf daar binnenkomt, wordt de druk verlaagd van 4 naar 2 bar. Door dit drukverschil om te zetten in stroom, kan het apparaat per liter water 10 Watt opleveren.

Het team, dat de opleiding Human technology volgt, zal samen met twee universitaire teams Nederland vertegenwoordigen tijdens de internationale wedstrijd van de Amerikaanse chipfabrikant. De wedstrijd is bedoeld voor het stimuleren van jonge uitvinders. De jongeren hebben inmiddels, na aandringen van hun school, ook octrooi aangevraagd op het door hen ontwikkelde apparaat. 

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem