Inbraak, inbraakpreventie, inbrekers

EMMELOORD - Een actie van deelnemers van ROC Friese Poort, politie en gemeente eind vorig jaar om gelegenheidsdiefstal te verminderen, werd positief ontvangen. Dat meldt de Flevocourant.

De mbo'ers gingen met een buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) of een politieagent op pad om te onderzoeken hoe eenvoudig het is om in te breken. Veel huizen bleken niet of nauwelijks beveiligd en de jongeren hadden meerdere keren de mogelijkheid om waardevolle spullen te kunnen ontvreemden.

Wanneer dat het geval was, gaven zij de bewoners tips om inbraak te voorkomen. Vooral het op slot doen van een schutting of schuurtje werd daarbij vaak voorgesteld. Inbrekers kiezen namelijk veelal makkelijke doelwitten uit. Geïnformeerde bewoners waren erg blij met de actie van de jongeren, hoewel ze het vervelend vinden dat zoiets nodig is.

Ondanks de actie was er geen daling te zien in het aantal inbraken, maar ook geen stijging. Politiechef Charles Lamens was desondanks erg tevreden. "Uniek aan de actie was dat voor ’t eerst inwoners van de Noordoostpolder in hun privédomein geconfronteerd werden met een inbrekersvoetje. Dat maakte indruk."

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem