Normal_mbo_leerbedrijf_techniek

ZOETERMEER – De voorzitter van de stichting Samenwerking Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven (SBB), Jan van Zijl, luid de noodklok voor het middelbaar beroepsonderwijs, zo meldt de Telegraaf. Mbo-studenten hebben de grootste moeite om een leerbaan te vinden en stageplaatsen zijn ook erg dun gezaaid.

Als gevolg van de recessie zijn er per 1 oktober 27.000 minder stageplekken te verdelen. Dat betekent een afname van 12.000 banen vergeleken met het voorgaande jaar.

Met name voor studenten die een leerbaan nodig hebben vanwege de beroepsgerichte studie die zij hebben gekozen is de situatie nijpend. Deze studenten gaan een dag naar school en leren de rest van de week het vak in de praktijk. Het tekort is vooral groot in de bouwsector en bij de overheid. Ook in de zorg- en welzijnssector loopt het aantal werkplekken terug.

Om alle mbo’ers een stage te kunnen bieden, is een minimumaantal 345.000 werkplekken nodig. Voor leerbanen zijn er minimaal 148.000 plekken nodig om alle leerlingen te kunnen plaatsen.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen