Normal_4725

In 2010 heeft de gemeenteraad van Aalsmeer het college verzocht actie te ondernemen om samen met de kinderopvang in Aalsmeer de wachtlijsten voor kinderopvang te laten dalen.

Om het verschil in vraag en aanbod van kinderopvang kleiner te laten worden heeft de gemeente tijdelijk een ‘facilitator' aangesteld die onderzoek heeft gedaan, prognoses heeft verricht, vergunningen in behandeling heeft genomen, de markt heeft gestimuleerd en knelpunten heeft aangepakt.

Na onderzoek bleek dat er veel ‘vervuiling' zit in de wachtlijsten van de kinderopvang. Ouders hebben hun kind vaak bij meerdere kinderdagverblijven ingeschreven. In werkelijkheid is de vraag dus lager dan dat het op het eerste gezicht lijkt.

Uit de vraag- aanbodprognoses bleek echter een tekort aan kinderopvang in de gemeente Aalsmeer. De facilitator heeft namens de gemeente binnen bestaande regels (van buitenaf) de kinderopvang gestimuleerd en zo goed mogelijk geholpen. Dit heeft geresulteerd in het feit dat vraag en aanbod, ondanks grote belemmeringen, grotendeels in evenwicht zijn gebracht.

De gemeente heeft een bedrijvenloket ingericht waar ondernemers en dus ook ondernemers op het gebied van de kinderopvang terecht kunnen. Hier kunnen ze informatie krijgen over de haalbaarheid van hun plannen, de te volgen procedures en de tijd die dit in beslag neemt.

Voorheen moest de ondernemer langs verschillende loketten om de gewenste informatie te krijgen.