Normal_teek_teken_lyme

Het aantal tekenbeten is in 10 jaar tijd gestegen met ongeveer 30 procent. Ook het aantal mensen dat ooit door een teek is gebeten is gestegen. In juni en juli piekt het aantal tekenbeetmeldingen op Tekenradar.nl en daarom blijft een tekencheck dan extra belangrijk, aldus RIVM. Mensen die voor hun werk veel in het groen zijn, lopen meer risico op tekenbeten. Maar ook kinderen die buitenspelen hebben sneller kans op een tekenbeet. Dit meldt RIVM. 

In 1996, 2007 en 2017 onderzocht het RIVM hoe vaak Nederlanders elk jaar door teken gebeten worden. In 2017 is het aantal tekenbeten opgelopen naar 1,5 miljoen per jaar. In 2007 en 1996 waren dit nog 1,1 miljoen en 600.000 tekenbeten. Het aantal mensen dat een teek bij zichzelf heeft ontdekt is ook gegroeid. Zo’n 15 procent van de Nederlanders is in de voorgaande vijf jaar door een teek gebeten, terwijl dit in 1996 nog maar 6 procent was.

Tekenbeetseizoen piekt in juni en juli

In juni en juli piekt het tekenbeetseizoen. Dat komt doordat teken dan zeer actief zijn en dat er veel mensen in de natuur zijn. Elk jaar komen in deze twee manden ongeveer de helft van alle tekenbeetmeldingen op Tekenradar.nl binnen. Opvallend is wel dat in de afgelopen weken het aantal tekenbeetmeldingen op Tekenradar achterblijft als je het vergelijkt met het gemiddelde aantal meldingen in de afgelopen 7 jaar. Hoe dat komt is nog niet duidelijk. Misschien speelt de droogte een rol en dat mensen door corona anders recreeren. Ook verminderde aandacht voor Tekenradar kan een rol spelen.

Melding maken van buitenspelen 

Het is aan te raden om in het tekenbeetseizoen op tekenbeten te controleren na een bezoek aan het groen, ook binnen het stedelijk gebied. Bijvoorbeeld na een bezoek aan het park, de speeltuin of na een dagje in de tuin. Docenten en pedagogisch medewerkers kunnen ouders melden dat ze met de kinderen buiten zijn geweest zodat zij hun kinderen kunnen controleren op eventuele beten.

Meeste tekenbeten leiden niet tot ziekte

De meeste tekenbeten leiden gelukkig niet tot ziekte. Toch krijgen elk jaar ongeveer 27.000 mensen de ziekte van Lyme. Vaak is de enige klacht een rode ring of vlek op de huid. Maar elk jaar ontstaat bij 1.500 mensen met een ernstigere klachten, als zenuwklachten, gewrichtsklachten of hartklachten. De meesten knappen na een behandeling met antibiotica op, zegt RIVM. Maar elkaar houden zo’n duizend tot 2.500 mensen langer last van klachten.

Onderzoek naar tekenbeten en ziekte van Lyme

Op dit moment lopen bij het RIVM diverse onderzoeken naar tekenbeten en de ziekte van Lyme. Het gezondheidsinstituut is nog op zoek naar volwassenen en kinderen met de ziekte en naar volwassenen die koorts hebben gekregen na een tekenbeet. Aanmelden kan via www.tekenradar.nl

Door: Nationale Onderwijsgids