Picoo en Yalp Sona winnaars in Samen spelen met en zonder beperking

Op 4 februari zijn de winnaars van de Innovatiechallenge ‘Samen spelen door kinderen met en zonder beperking’ van het ministerie van VWS en Sportinnovator bekend gemaakt. De winnaars ontvingen voor het ontwikkelen van hun innovatie tussen de 20.000 en 70.000 euro. Dit meldt ZonMw.

Spelen, het liefst samen met vrienden, is voor ieder kind heel belangrijk. Zo ook voor de meer dan 200.000 kinderen met een beperking in Nederland. Maar helaas is dit voor hen niet altijd zo vanzelfsprekend. Het is belangrijk dat de speelplekken en -toestellen de aanleiding zijn voor kinderen met en zonder beperking om echt samen te gaan spelen. Het ministerie van VWS en Sportinnovator gingen op zoek naar partijen die zo’n lokaal project of innovatief idee hebben, die dit in verschillende settings willen testen om te zien welke werkzame elementen ze in een opschaling zouden kunnen toepassen. En ook deze challenge leverde een aantal innovaties op.
 

Buiten bewegen met Picoo

Picoo is een interactief handheld buitenspeelgoed. Dit product combineert interactieve technologie met traditioneel buitenspelen (bijvoorbeeld tikkertje of verstoppertje). Ieder kind gebruikt een eigen handheld waardoor adaptief spelen (individueel instelbaar speelniveau) mogelijk wordt. Doordat Picoo interactieve én adaptieve technologie combineert met buitenspelen, biedt Picoo de perfecte oplossing voor kinderen die te weinig bewegen en buitenspelen. Tevens bevordert Picoo samenspel en interactie voor kinderen met een beperking, onderling óf met kinderen zonder beperking. 
 

Speelboog Yalp Sona

De Yalp Sona is een speelboog met een bewegingssensor en camera bovenin, die de bewegingen van mensen op de vloer registreert. Met één druk op de knop kan gekozen worden voor een spel. De Yalp Sona maakt gebruik van de grote interesse van kinderen in gamen en moderne technologie, maar combineert dit met actief buiten spelen (actief bewegen, grenzen verleggen en sociale ontwikkeling). Een wereld die continu verandert, steeds digitaler wordt en waar actief buitenspelen steeds minder wordt. Met het interactieve speelconcept Sona helpt Yalp kinderen waarvoor (samen)spelen niet bereikbaar is, toegankelijker te maken. 
 
Met innovatiechallenges willen VWS en Sportinnovator innovatie in de sportsector en op het gebied van vitaliteit en bewegen bevorderen. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids