Normal_kov__opvang__bedjes__slapen__kinderen__kinderopvang__kinderbed__ledikant

Op 15 maart gaat het gehele onderwijsveld staken. Vaak moet de kinderopvang dan een tandje bijzetten om basisschoolleerlingen die geen oppas hebben, op te vangen. Maar ook de kinderopvang kampt met oplopend personeelstekort en hogere werkdruk. Dit meldt KinderopvangTotaal.

De lerarenstaking komt voort uit onvrede over het huidige lerarentekort. De oplossing hiervoor wordt gezien in een zak geld, waarmee zowel de werkdruk aangepakt kan worden als de lerarensalarissen omhoog gebracht kunnen worden. Hierdoor zou het leraarschap weer meer aantrekkelijk worden. 
 
De kinderopvang kampt echter met vergelijkbare problemen. Door aanscherping van de Wet IKK is er meer personeel nodig, maar er is al een tekort aan pedagogisch medewerkers. Uit reacties op de Facebookpagina van KinderopvangTotaal blijkt dat kinderopvangmedewerkers het bovendien niet eerlijk vinden dat scholen soms uit nood wel een onbevoegd iemand voor de klas zetten, terwijl dat in de kinderopvang echt ‘not done’ is.
 
Ook in de kinderopvang lijkt nu een grens bereikt te zijn. Pedagogisch medewerkers zijn uitermate ontevreden over de huidige wetgeving van de overheid. Een medewerker omschreef dit als “een strop om onze nek”, die bovendien “steeds strakker” wordt. En andere pm’er stelt voor een online petitie te starten om de problemen onder de aandacht te brengen van de politiek. Dat wordt positief ontvangen. Ook gaan er steeds meer stemmen op om ook te gaan staken.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids