Normal_normal_kinderopvang_jongen_verf_handen_met_verf

Ouders van jonge kinderen combineren steeds vaker verschillende vormen van opvang voor hun kind. Dat blijkt uit een nieuw themarapport van de Jeugdmonitor Zeeland.

Ouders combineren bijvoorbeeld opvang door een gastouder of kinderdagverblijf met oppas door familie of vrienden. Formele vormen van opvang worden bovendien steeds populairder evenals de (onbetaalde) inzet van opa’s, oma’s of andere betrokkenen bij het gezin. Van betaald babysitten wordt juist steeds minder gebruik gemaakt.
 
Uit het onderzoek blijkt ook dat over het geheel ouders hun kinderen meer dagdelen naar de opvang brengen. In de 2005 gingen kinderen meestal twee dagdelen naar de kinderopvang, in 2017 is dat gestegen naar vier dagdelen. Het aantal kinderen dat minstens zes dagdelen per week naar de opvang gaat is sinds 2005 verdubbeld naar 27 procent. Opvallend is echter dat 43 procent van de gezinnen waarvan beide ouders fulltime werken hun kinderen niet naar de kinderopvang brengen. Een verklaring hiervoor is waarschijnlijk dat deze ouders thuiswerken en zo de zorg voor hun kinderen combineren met hun werk.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids