Normal_kov__opvang__lachen__blij__kind__spelen

Vluchtelingenkinderen die nog in het asielzoekerscentrum zitten, moeten ook naar de opvang kunnen. Dat stelde D66 in juni. De handreiking 'Peuters in de asielopvang' moet gemeente nu helpen bij het creëren van een goed peuterspeelzaalaanbod voor de vluchtelingenkinderen. De handreiking bevat ervaringen, leerpunten en tips uit de praktijk. Dat meldt Vakblad Vroeg.

Uit een landelijke peiling van Onderzoeks- en adviesbureau Sardes blijkt dat in slechts 35 procent van de gemeenten met een asielopvanglocatie een professioneel peuterspeelzaalaanbod beschikbaar is. Terwijl juist voor deze peuters een professionele opvang van groot belang is. Bij een kwart van de gemeenten met een asielopvang wordt op het centrum een aanbod georganiseerd door vrijwilligers, onder verantwoordelijkheid van Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). De kwetsbare kant van een aanbod door vrijwilligers is dat de kwaliteit sterk afhangt van de personen die hier actief zijn, dat de continuïteit niet gegarandeerd is en dat er geen externe controle plaatsvindt door de GGD noch door de Onderwijsinspectie. In 41 procent van de gemeenten met een asielopvanglocatie is geen aanbod voor de peuters beschikbaar, behalve de speelkamer die op azc’s aanwezig is voor jonge kinderen en hun ouders.

Sardes en Sociaal Werk Nederland hebben vragen en antwoorden verzameld die zij in de praktijk tegenkwamen. Sardes voerde een landelijke verkenning uit onder gemeenten met een asielopvang en sprak aanvullend met kinderopvangorganisaties. Verder is er nog een quickscan uitgevoerd onder dertig peuterspeelzaal- en kinderopvangorganisaties om inzicht te krijgen in knelpunten en behoeften en zijn er werkbezoeken afgelegd. De ervaringen, leerpunten en tips uit de praktijk vormen de basis voor de gemaakte handreiking. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids