Normal_creche_opvang_kinderen

In september constateerde het CBS dat de kinderopvang door één persoon sterk in opkomst was. Het CBS legt een relatie tussen de bezuinigingen op de kinderopvang en de sterke opkomst van kleine kinderopvangbedrijven. Echter, volgens Bureau Buitenhek Management & Consult is deze enorme groei van gastoudergebruik die het CBS constateert niet terug te vinden in het Landelijk Register Kinderopvang. Ook is het niet te vinden in de cijfers die het ministerie van Sociale Zaken periodiek rapporteert. Dat meldt Bureau Buitenhek Management & Consult.

De berichtgeving van het CBS werd door vele media opgepakt. Zelfs de Brancheorganisatie Kinderopvang kwam in beweging en waarschuwde in diverse media da de dreigende wildgroei van kinderopvangondernemers ingedamd moest worden. Het CBS zou haar analyse baseren op de inschrijvingen in de Kamer van Koophandel en op basis daarvan conclusies getrokken hebben. Bureau Buitenhek stelt dat deze conclusie onjuist is, want kinderopvang door één persoon zou helemaal niet sterk in opkomst zijn. “Kleinschalige kinderopvang is niet spectaculair toegenomen en zelfs gedaald, en ook is er geen enorme omzetverschuiving gaande of geweest van grote naar kleinere kinderopvang-aanbieders. En van grootschalige wildgroei is dus al helemaal geen sprake”, aldus Bureau Buitenhek.

De verwarring wordt volgens het bureau veroorzaakt door het administratieve en fiscale onderscheid in gastouders. Er zijn twee soorten gastouders, het kleinste deel staat ingeschreven als onderneming/eenmanszaak bij de Kamer van Koophandel en een veel groter deel van de gastouders staat daar niet ingeschreven. Het totaal aantal gastouders is de afgelopen jaren teruggelopen, maar het aantal gastouders dat zich heeft ingeschreven bij de Kamer van Koophandel is toegenomen. Hierop heeft het CBS haar conclusie gebaseerd. Verder blijkt ook uit een analyse van het landelijk register kinderopvang dat kleinschalige kinderopvang niet aan populariteit wint. Het bureau stelt dat er dus ook geen sprake zou zijn van wildgroei van de kinderopvang. 

© Nationale Onderwijsgids