Normal_kov__opvang__kinderen__knutselen

De kinderopvang zou dit jaar goedkoper moeten worden door de stijging van de kinderopvangtoeslag. Nu blijkt dat de mensen met een laag inkomen en kinderen op de kinderopvang dit jaar mogelijk meer gaan betalen, met name in de grote steden. Dit komt doordat de uurprijs die instellingen rekenen vaak hoger is dan het maximumbedrag waarover je toeslag krijgt. Dat meldt RTL Nieuws.

Veel opvanginstellingen blijken duurder te zijn dan het vastgestelde maximum van 6,89 euro waarover de ouders toeslag krijgen. Alle kosten die boven dat bedrag komen, moeten de ouders zelf betalen. Ook al hebben de ouders meer recht op kinderopvangtoeslag, toch wordt de opvang dit jaar duurder, omdat veel kinderdagverblijven de prijzen verhogen. Dat blijkt uit berekeningen van BOinK, de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang.

Mede doordat de opvang duurder wordt, maken steeds minder mensen met een laag inkomen gebruik van kinderopvang. Op papier betalen de mensen met een laag inkomen dankzij de toeslag nooit meer dan 50 cent per uur per kind, maar in werkelijkheid blijkt dit anders door de kosten die boven op het maximum vastgestelde bedrag komen. De kinderopvang moet voor alle kinderen toegankelijk zijn, vindt de brancheorganisatie Kinderopvang. Volgens de organisatie hanteren sommige aanbieders een prijs boven het maximumtarief omdat zij extra diensten aanbieden of afhankelijk zijn van de regio.

PvdA-Kamerlid Keklik Yucel noemt het een zorgelijke ontwikkeling dat kinderopvanginstellingen boven het maximumtarief zitten. "Zijn de kosten hoger, is er onvoldoende concurrentie, is de maximumprijs wel reëel?', vraagt Anne Mulder van de VVD zich af. Het kabinet gaat onderzoeken of de daling in het gebruik van de kinderopvang onder mensen met een laag inkomen te maken heeft met de hoge kosten. "Dit kabinet wil juist voor de lagere inkomens de kinderopvang betaalbaar houden, en heeft daarvoor extra geld uitgetrokken", aldus minister Asscher. 

© Nationale Onderwijsgids