Normal_download

FNV Zorg en Welzijn heeft vandaag namens 8.687 medewerkers in de kinderopvang bij minister Asscher van Sociale Zaken aan de bel getrokken omdat zij zich zorgen maken over de kwaliteit van de sector. De werknemers ondertekenden allemaal een brandbrief die FNV opstelde nadat de minister een voorstel voor wetswijzigingen had ingediend. Dat meldt FNV.

“Als deze wijzigingen worden doorgevoerd, heeft dit consequenties voor de kwaliteit, toegankelijkheid en beschikbaarheid van de kinderopvang. We maken ons hier grote zorgen over en verzoeken de minister om naar de oproep van al deze medewerkers te luisteren en de wijzigingen niet door te voeren”, zegt Ilse van der Weiden, bestuurder FNV Zorg en Welzijn. Directeur-generaal Marcelis Boereboom nam namens de minister de 8.687 handtekeningen in ontvangst.

Ondanks eerdere gesprekken met alle betrokken partijen in de kinderopvang; werknemers, werkgevers en ouders, heeft minister Asscher een voorstel ingediend die de kwaliteit niet ten goede komt, vindt de vakbond. Van der Weiden: “Wij zijn net als de minister voor kwaliteitsverbetering, maar in dit voorstel schuift de minister met medewerkers tussen verschillende groepen. Dan verbeter je op één groep misschien de kwaliteit, maar wordt het elders minder. Daarnaast vinden we het een heel slecht plan om meer kinderen in een BSO-groep te plaatsen zonder daar extra medewerkers op te zetten. En dat ook niet meer iedere werknemer een pedagogische opleiding hoeft te hebben, is al helemaal een verslechtering. Wil je echt een verbeterslag maken, dan is daar gewoon meer geld voor nodig.”

De belangrijkste wijzigingen waar FNV en de ondertekenaars niet achter staan, zijn: de verhoging van 10 naar 15 kinderen op een BSO-groep per pedagogisch medewerker; de Beroepskracht-kind-ratio (BKR) in de kinderopvang (aantal toegestane kinderen per leidster) per locatie berekenen en niet meer per groep; dat in de BSO ook anders gekwalificeerden ingezet mogen worden; de BKR van de verticale groepen (leeftijd 0-4) wordt gelijk getrokken aan horizontale groepen en eisen dat er meer inzet van hbo komt is een goede ontwikkeling, maar dit mag niet tot verdringing van mbo-functies leiden. 

© Nationale Onderwijsgids