Normal_peuter_spelen_kind_bal_opvang

Het afgelopen jaar zijn er meer dan duizend gastouders in Overijssel gestopt. Ook moet de provincie het doen met 55 minder kinderdagverblijven. Dat blijkt uit onderzoek van RTV Oost in het Landelijk Register Kinderopvang, zo meldt RTV Oost.

Dat het aantal kinderdagverblijven en gastouders zo enorm gedaald is, is te wijten aan het feit dat begin 2013 de regels voor de vergoeding flink zijn aangescherpt. Alle kinderdagverblijven en gastouders in Nederland hadden hier last van, maar de provincie Overijssel kampt met de grootste daling in het afgelopen jaar. In totaal stopten er 1052 gastouders, wat neer komt op gemiddeld drie gastouders die er de brui aan gaven per dag.

RTV Oost constateerde eerder al dat de kinderopvang in de provincie te maken had met een enorme overcapaciteit. Zo hadden de kinderdagverblijven en gastouders in vier gemeenten in de provincie samen meer plekken dan dat er kinderen in de gemeente woonden. Tegenover het aantal gestopte gastouders staat een kleine groep van 700 nieuwe gastouders. Voor de 55 verdwenen kinderdagverblijven startten er weer 42 nieuwe. In een deel van de gestopte kinderopvang zou sprake zijn van een doorstart of verhuizing naar een nieuwe locatie. 

© Nationale Onderwijsgids