Normal_peuter_spelen_kind_bal_opvang

Het college van burgemeester en wethouders is teruggekomen op een besluit uit 2013 om de kinderopvang zoveel mogelijk in handen te leggen van de Stichting Peuterwerk. Anderhalf jaar geleden protesteerden achttien commerciële organisatie voor kinderopvang in Zuidoost-Drenthe al tegen de maatregel. Ze zijn nu door de commissie van beroep in het gelijk gesteld en het college heeft het advies overgenomen. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

De gemeente Emmen heeft samen met het Rijk en de G37, de 37 grootste gemeenten in Nederland, tot doel gesteld om eind van dit jaar zo'n vijfhonderd kinderen met ontwikkelachterstand op school te krijgen. De maatregel die Emmen anderhalf jaar geleden maakte zou dan ook verband houden met de plannen om alle kinderen in Emmen al op leeftijd van 2,5 naar school te sturen. “Op dat moment zaten we met een grote achterstand. We bereikten toen maar zo'n honderd van de kinderen met ontwikkelachterstand”, zegt wethouder Bouke Durk Wilms van het CDA.

Om deze groep kinderen beter te bereiken, werd het peuterwerk van Sedna in 2013 ondergebracht in een nieuwe stichting: de Stichting Peuterwerk. Hier ging ook het grote deel van de subsidie naar toe, wat neerkomt op zo'n twee miljoen euro per jaar. Wilms geeft aan nu geen moeite te hebben om andere kinderopvangorganisaties financieel weer te steunen, omdat er inmiddels een grotere groep peuters is bereikt. De achttien organisaties krijgen door de maatregel met terugwerkende kracht subsidiegeld van het afgelopen anderhalf jaar terug. 

© Nationale Onderwijsgids