Normal_euro_geld_kind_smokkel_handel

Kinderopvangondernemers maken zich grote zorgen over de plannen van minister Asscher van Sociale Zaken voor een nieuwe financiering van kinderopvang. Het nieuwe systeem moet de kinderopvangtoeslag minder complex maken. Maar managers zijn bang dat het juist leidt tot meer eigen lasten. Dit meldt Kinderopvangtotaal.

Door de vele onrust onder de managers, heeft Brancheorganisatie Kinderopvang een lijst gemaakt met de belangrijkste vragen en argumenten tegen de verandering. Hieruit blijkt dat de plannen van de minister nog erg globaal zijn. Ook dat er tot nu toe weinig is gekeken naar de gevolgen van een dergelijke verandering.

Wat Asscher wil is dat de kinderopvangtoeslag voortaan direct op de rekening van de kinderopvangorganisaties wordt uitbetaald in plaats van op die van ouders. De hoogte van de bijdrage wordt dan vastgesteld op basis van het inkomen van twee jaar terug. Dit moet de toeslag minder complex en foutgevoelig maken en bovendien fraude voorkomen. Maar wat ondernemers vrezen zijn hogere administratieve lasten, hoger debiteurenrisico en hogere kosten rondom administratie.

Donderdag wordt er verder gesproken over de plannen van de minister, die eerder al aangaf dat er in het voorjaar van 2015 besloten wordt of het stelsel verandert en zo ja hoe. De Brancheorganisatie stelt een belangrijke voorwaarde voor de wijzigingen: de veranderingen in de financiering mogen niet leiden tot meer lasten voor kinderopvangorganisaties.


© Nationale Onderwijsgids