Normal_kinderopvang_peuter_begeleider_leidster

De onderhandelingen over een nieuwe cao voor de kinderopvangsector zijn op niets uitgelopen. Na maanden van onderhandelen tussen werkgevers en de vakbonden FNV, CNV en de Unie zijn de gesprekken gisteren afgebroken. De bonden missen daadkracht en visie bij de werkgevers. Dit meldt FNV.

De vakbonden zijn teleurgesteld in de werkgevers. De bonden gaan niet akkoord met het loonbod tussen de 0 en 0,5 procent en vinden het onacceptabel dat de werkgever vervolgens wel volledige flexibiliteit van de werknemers verwacht. 'De kinderopvang staat onder druk door vraaguitval en met het niet bieden van een loonontwikkeling denken werkgevers dit op te kunnen vangen”, stelt bestuurder Ilse van der Weiden van FNV. “Wij vinden juist dat de focus op kwaliteit moet liggen in plaats van op loonmatiging. En kwaliteit kost geld”.

Ook De Unie en CNV maken zich zorgen. “Wij vrezen dat door deze houding de in gang gezette professionele ontwikkeling van de kinderopvang in een neerwaartse spiraal zal belanden”, zegt Lizelotte Smits van CNV. Bestuurder John Kapteijn van De Unie vreest voor een “cao-loze periode”. “Dit schept ruimte voor wildgroei. Ook werkgevers geven aan dat een cao van groot belang vinden maar ze hebben er geen cent voor over”, aldus Kapteijn. De vakbonden bereiden zich nu voor op de ledenbijeenkomsten om de situatie te bespreken.

© Nationale Onderwijsgids