Normal_inspectie_onderwijs_loep_controle

De Utrechtse wethouder Victor Everhardt heeft zijn plannen om de toezicht op de kinderopvang te verbeteren aan de gemeente gepresenteerd. Eerder dit jaar kreeg Utrecht als enige gemeente in Nederland een C-status van de Onderwijsinspectie. Met het verbeterplan hoopt Everhardt van de C-status af te komen. Dit meldt DeStadUtrecht.nl

In het plan van wethouder Everhardt wordt extra geld vrijgemaakt voor toezicht op de kinderopvang. Het aantal toezichthouders wordt uitgebreid met twintig procent. Met dit plan moet het lukken om volgend jaar vrijwel alle locaties voor (buitenschoolse) opvang te inspecteren.

Volgens de Wet kinderopvang kwaliteitseisen peuterspeelzalen moeten gemeenten alle vormen van kinderopvang inspecteren. Al in 2011 wees de Onderwijsinspectie de gemeente Utrecht erop dat het aantal inspecties ver onder de maat bleef. In dat jaar bleek ruim tachtig procent van de verplichte inspecties niet uitgevoerd.

Volgens de inspectie werkte de gemeente bovendien, ondanks herhaaldelijke beloftes van verbetering, niet mee om het toezicht te verbeteren. Vorig jaar werd nog steeds twintig procent van de verplichte inspecties niet uitgevoerd. Volgens Everhardt kwam dat omdat er in 2013 een aantal “zware handhavingszaken” speelden. De Onderwijsinspectie nam met die excuus geen genoegen en gaf Utrecht de C-status.

Everhardt garandeert dat met uitbreiding van het aantal inspecteurs de honderd procent wel gehaald gaat worden. Uit de eerste kwartaalrapportage blijkt dat in de eerste drie maanden van dit jaar 76 van de 385 verplichte inspecties zijn uitgevoerd. Volgens de wethouder ligt de gemeente hiermee op schema.

© Nationale Onderwijsgids