Inspectie van het Onderwijs

De verbetering in toezicht en handhaving op de kinderopvang door de gemeenten heeft zich in 2012 doorgezet. Dit constateert de Inspectie van het Onderwijs in het rapport 'Kwaliteit gemeentelijk toezicht kinderopvang 2012/2013'.

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het toezicht op en de handhaving van de kwaliteit van de kinderopvang. Zij moeten alle kinderopvangcentra (dagopvang, buitenschoolse opvang, peuterspeelzalen en gastouderbureaus) jaarlijks door de GGD laten controleren. De Inspectie van het Onderwijs houdt tweedelijnstoezicht op de gemeenten en onderzoekt of zij hun wettelijke taken goed uitvoeren.

Uitvoering onderzoeken en handhaving
In 2012 is 90 procent van het verplicht aantal onderzoeken uitgevoerd door de gemeenten. Hiermee is dit aantal weer op hetzelfde niveau als 2010, na een daling tot 86 procent in 2011. Het aandeel gemeenten dat alle verplichte onderzoeken realiseert is weliswaar teruggelopen van 52 naar 36 procent, maar 66 procent bezoekt tenminste 9 op de 10 locaties (tegen 64 procent in 2011). Gemeenten hebben in 2012 en 2013 goede stappen gezet in de verbetering van de handhaving: zij handhaven vaker en consequenter. Daardoor is het aantal achterblijvende gemeenten behoorlijk gedaald.
 
Steeds minder achterblijvende gemeenten
Eind 2013 heeft de inspectie het project 'Achterblijvende gemeenten kinderopvang' afgerond. Dit project was nodig, omdat rond 2009 een aanzienlijk deel van de gemeenten hun wettelijke taken onvoldoende uitvoerden. Deze gemeenten kwamen in een verbetertraject terecht om dit zo snel mogelijk te verbeteren.
 
Gemeenten die hun wettelijke taken uitvoeren krijgen van de inspectie de A-status. Voeren ze deze onvoldoende uit, maar werken ze aan verbetering dan krijgen ze de B-status. Bij onvoldoende meewerken aan verbeterafspraken met de inspectie volgt de C-status.
 
Eind 2013 hadden 391 gemeenten de A-status (was 364 in 2012) en 17 gemeenten de B-status (was 51). Aan het eind van het eerste kwartaal van 2014 stonden er nog 12 gemeenten op een status B en heeft één gemeente de status C gekregen.