foto: United Photos

Aan het Van Zeggelenplein in Haarlem-Oost is vorige week het eerste energieneutrale schoolgebouw voor stichting Spaarnesant opgeleverd. De Stichting, koepelorganisatie van alle openbare basisscholen in Haarlem, kan daarom uitkijken naar een ongekend lage energierekening. Dit meldt het Haarlems Dagblad. 

Na de zomervakantie nemen de Martin Luther Kingschool, de speciale school voor basisonderwijs Hildebrand, een peuterspeelzaal en een buitenschoolse opvang hun intrek in het nieuwe gebouw, dat ook een gymzaal heeft. 
 
Klimaatneutraal
Het gebouw is dusdanig klimaatneutraal dat het een bijzonder laag aantal 'luchtlekken' heeft. Door een goede ventilatie verdwijnt er nauwelijks warmte naar buiten doordat ongewenste ontsnapping van warme lucht verhinderd wordt. Ook is het dak van de school voorzien van zonnepanelen en is er een warmte- en koude opslaginstallatie aangebracht. 
 
Bij de bouw van het nieuwe pand is rekening gehouden met de zon. Lamellen zijn in een bepaalde hoek geplaatst, waardoor laaghangende winterzon wel haar zonlicht kan afgeven in de lokalen, maar de te warme, hoge zomerzon niet.