Haarlem Klimaatneutraal, Duurzaamheid, Klimaatneutrale school

HAARLEM - Als onderdeel van het streven van Haarlem om in 2030 een klimaatneutrale stad te zijn, zal binnenkort een nieuw schoolgebouw worden geopend waarin OBS Martin Luther King en de school voor speciaal basisonderwijs Hildebrand zijn gehuisvest en tevens een peuterspeelzaal en een lokaal voor bewegingsonderwijs. 

De samenvoeging van deze instellingen, die nu nog apart van elkaar zijn gehuisvest, moet ervoor zorgen dat de exploitatiekosten omlaaggaan. De energielasten zullen als gevolg daarvan dus ook dalen, wat het project maakt tot een voorbeeldproject voor 'Klimaatneutraal Haarlem'.

"Een van de hoofdthema’s van het coalitieakkoord van Haarlem is 'groen en duurzaam', wat bijdraagt aan de ambitie om in 2030 een klimaatneutrale stad te zijn. Dat betekent onder andere duurzame ruimtelijke ontwikkeling, zoals dit schoolgebouw", aldus wethouder Jan Nieuwenburg.

Het gebouw zal multifunctioneel ingezet worden, zodat optimaal van de faciliteiten ervan gebruik gemaakt kan worden. Buiten de schooluren krijgen kinderen vanaf twee jaar er bijvoorbeeld vroeg- en voorschoolse educatie. De kosten van het nieuwe gebouw worden gedeeld door de gemeente Haarlem, het Rijk en het schoolbestuur zelf.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem