Normal_begeleiding_kind_autisme

Het inzetten van zware en dure jeugdhulp aan zorgkinderen kan voorkomen worden door het inzetten van jeugdhulp op de vertrouwde kinderopvang. Dit is het resultaat van een Rotterdamse proef, waarbij jeugdzorg de zorgkinderen in de vertrouwde setting van het kinderdagverblijf begeleidt. Dit meldt Kinderopvangtotaal. 

Uit de resultaten van de proef blijkt dat zowel de ouders, de kinderopvangmedewerkers als de jeugdzorgbegeleiders tevreden zijn met de aanpak. Doordat jeugdzorg naar de kinderen toegaat in plaats van dat de ouders met het kind naar jeugdzorg toe moeten, kunnen kinderen ter plekke worden begeleidt. Door deze 'coaching on the job' kunnen ook de medewerkers van de kinderopvang getraind worden hoe met het zorgkind om te gaan. 
 
Gerrit van Engelen, bestuurder van Stek Jeugdhulp is positief: “De behandeling van een kind op een kinderopvanglocatie is beter en goedkoper dan een dagbehandeling in een instituut. Goedkoper, omdat dagbehandeling voor jonge kinderen veel duurder is dan specialistische begeleiding op een kinderopvanglocatie. En beter, omdat kinderen in een vroeg stadium op een laagdrempelige manier worden behandeld.”
 
De proef met jeugdzorg op locatie is op drie kinderopvanglocaties ingezet en zal nu over de gehele regio Rijnmond worden uitgerold.