Logo_kinderopvang_humanitas

Kinderopvang Humanitas bestaat dertig jaar. De digitale tentoonstelling ter gelegenheid van dit jubileum geeft niet alleen een beeld van de geschiedenis van de organisatie, maar ook van de kinderopvang als geheel.

Kinderopvang Humanitas ontstond in 1983 in Zuid-Limburg vanuit de Gezinszorg van de Vereniging Humanitas. In dertig jaar groeide de organisatie uit tot een van de grootste kinderopvangaanbieders in Nederland, met meer dan 270 locaties en meer dan 2000 personeelsleden.

Dat ging gepaard met ups en downs, zoals de sector kinderopvang steeds opnieuw te maken heeft met voor- en tegenspoed. Wat in de maatschappij gebeurt heeft namelijk  directe weerslag op de kinderopvang en daarmee op Kinderopvang Humanitas. Economische recessie en overheidsmaatregelen zorgen dan weer voor groei, dan weer voor krimp.

Toch is Kinderopvang Humanitas altijd consistent geweest in haar expliciete aandacht voor de pedagogiek en dus het welzijn van kinderen, ook in periodes van terugloop. Zoals Anja Hol, voorzitter van de Raad van Bestuur het formuleert: ‘Wij zijn ervan overtuigd dat kinderopvang een eigen waarde heeft, ongeacht het economisch tij. Kinderopvang moet voor alle kinderen vanzelfsprekend worden en ouders moeten zonder schuldgevoel of grote financiële offers kunnen kiezen voor het veelzijdige aanbod dat de kinderopvang biedt.’

De digitale tentoonstelling ’30 jaar Kinderopvang Humanitas’ geeft een mooi beeld van de ontwikkelingen bij Kinderopvang Humanitas en in de kinderopvang. Met veel handige links naar alles wat lezers willen weten over kinderopvang. Neem een kijkje op www.kinderopvanghumanitas.nl/tentoonstelling.

© Nationale Onderwijsgids