Maandag 17 januari 2011 start bij Saxion in Enschede voor de zeventiende keer ‘Spitaal’. Bij Saxion in Deventer start ‘Spitaal’ een week later op 24 januari. Studenten bootsen samen met simulatiepatiënten de werkelijkheid na van een ziekenhuis.

‘Spitaal’ is een bijzondere toets voor eerstejaars studenten van de opleiding tot verpleegkundige (HBO-V) van Saxion in Enschede en Deventer en van de nieuwe studieroute Gezondheid & Technologie (G&T). Saxion roept vrijwilligers op om de rol van patiënt te spelen.

De eerstejaars studenten spelen de rol van verpleegkundige en verplegen gedurende 60 minuten één patiënt. Vooraf weten de studenten niet aan welke patiënt zij gekoppeld worden en met welk ziektebeeld zij geconfronteerd worden. In uniform gekleed en herkenbaar aan een naamsticker maken de studenten kennis met hun simulatiepatiënt.

Vrijwilligers spelen de rol van patiënt met een bepaald ziektebeeld. ‘Spitaal’ heeft een duidelijk doel: tijdens de ‘behandeling’ wordt er een authentieke verpleegsituatie gecreëerd. De gesimuleerde situaties zijn representatief voor de werkzaamheden van een verpleegkundige werkzaam op een afdeling in het ziekenhuis. Het gaat hier om het integreren van houding, kennis en vaardigheden bij verschillende zorgcategorieën (zorg voor chronisch zieken, zorg voor revaliderenden, intensieve klinische zorg en zorg voor ouderen).

De simulatie dient tevens als voorbereiding op de eerste stageperiode van de student. De stage gaat twee weken na de simulatie van start. Verder leren studenten met verschillende disciplines binnen een ziekenhuis samen te werken. Derde- en vierdejaars studenten observeren de eerstejaars studenten in het kader van hun opleiding.

Voor deelname als patiënt aan ‘Spitaal’ kan voor locatie Enschede contact worden opgenomen met Janny Huizing, telefoonnummer 053-4871645 en voor locatie Deventer met Maria Ruiter, telefoonnummer 0570-603525 of 0570-602142.